Routebeschrijving

ROUTE 1: Wegdek vanaf Borsa over de pas is zeer slecht!

Deze route door de Maramures is heel makkelijk en bijzonder mooi. Wij raden u de route over de Prislop pas te mijden vanwege het slechte wegdek en wegwerkzaamheden. Ga bij de plaats Sacel richting Bistrita (17c) en vervolgens naar links de N17 op draaien en uw reis te vervolgen.
Uitgebreide beschrijving:

Vanaf Budapest de autoweg (tol) M3. Dan richting Satu Mare. De grensplaats is PETEA.  In Satu Mare richting Baia Mare. Voorbij het plaatsje Levada linksaf weg nr. 19 richting Sighetu Marmatiei volgen. Verder rijdend komt u door het dorp Sapinta. Het is alleszins de moeite waard daar het bord met nationaal monument te volgen en een kijkje op het “vrolijke kerkhof” te nemen.  De volkskunstenaar Stan Ion Patras is ooit met het beschilderen van de houten grafkruizen begonnen en heeft op veel kruizen satirische opschriften geschreven zoals o.a. van een schoondochter die op het graf van haar schoonmoeder laat zetten dat als haar schoonmoeder nog één dag langer had geleefd, zij daar zelf had gelegen!  De kerk bij het kerkhof is ook zeker de moeite van een bezoekje waard. Op de routekaart van de ANWB staat vanaf Sighetu Marmatei één weg naar Moisei / Borsa aangegeven. Maar op de gedetailleerde wegenkaart van Roemenië staat er nog een weg onder die minstens zo mooi en veel rustiger is. Hiervoor vanaf Sigheti Marmatiei 6 km richting Baia Mare rijden en bij Vadu Izei linksaf richting Sacel.  Langs deze weg zijn mooie houten kerkjes uit de 17een 18e eeuw te bezichtigen. Het grootste houten klooster ter wereld staat in Barsana. Bij Sacel afslaan naar Bistrita (17c).

Dan de N17 nemen naar Vatra Dornei (Suceava). Na Vatra Dornei gaat u
door Iacobeni en ziet u ons bord Camping de Vuurplaats, 24 km. In Pojorata afslag naar links (voor de spoorwegovergang) nemen naar Izvoarele Sucevei.(weg nr. 175) Vanaf dat kruispunt is het nog precies 4000 mtr. tot aan de campingweg aan de rechterkant. Daar rechtsaf. Groot bord bij de afslag. Toch te ver gereden? Stukje verder over de brug is de weg breed genoeg om te keren.

Route 2: Deze weg is zeer goed en mooi. Aanbevolen!

Bij Oradea de grens over en dan via Cluj Napoca, Dej, Bistrita, Vatra Dornei  rijden. Na Iacobeni komt Valea Putnei en in Pojorâta komt de afslag naar links: Izvoarele Sucevei. Daarvandaan is het ook weer 4000 mtr. tot het campingweggetje aan de rechterkant. Wegnummer 175. Zie ook onze borden!

 

 

 

GPS-coördinaten:

47.53417 N
25.41528 E

Google Maps

Kaart van de regio: Kaart Jud. Suceava

WEGEN:

Er wordt veel  geld –o.a. EU gelden– geïnvesteerd in het Roemeense wegennet. Dat is op sommige stukken te merken en geeft soms wat vertraging. Verder laten de zware en strenge winters sporen op het wegdek achter. Uiteraard wordt er veel gerepareerd, maar denk aan uw snelheid – zeker de caravanners onder u.

N.B.: rijdt niet in het donker in Roemenië.

Wij wensen u een goede reis toe. Als u nog meer over Roemenië wilt weten kijkt u dan op www.paspoortroemenie.nl

 

Reacties zijn gesloten.